Iedereen krijgt regelmatig de vraag :”Hoe gaat het met je?”. Antwoord jij daar ook vrijwel automatisch op :”Goed hoor” ? Terwijl je eigenlijk wel wilt uit schreeuwen hoe slecht het eigenlijk gaat of hoe beroerd je je voelt?

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Heel herkenbaar want tja wie zit er nu te wachten op jouw ellende en waarom zal jij je gevoelens tonen….dat doe je niet, misschien vindt de ander dat wel raar…. Hier in Nederland zijn we van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En tonen van gevoelens ervaren we al snel als zwakte. En daarmee maken we het onszelf wel heel moeilijk want zo kroppen we alles op met alle gevolgen van dien:

* Piekeren
* slecht slapen
* geen begrip ontvangen
* je niet begrepen voelen
* er alleen voorstaan
* jezelf kwijt raken
etc

Gevoel uiten

Heb jij wel eens geprobeerd je gevoel te uiten? Wat deed dat toen met jou? Waarschijnlijk voelde je je opgelucht, rustiger, viel er een last van je schouders…. En hoe reageerde de ander? Werd je raar aangekeken of uitgelachen? Ik kan het me niet voorstellen, waarschijnlijk was de reactie begripvol, kreeg je hulp aangeboden, werd er meegedacht naar oplossingen…

Waarom zou je dat niet vaker doen? Eerlijk antwoorden op de vraag en wat meer van jezelf blootgeven. Ja het is spannend maar levert veel op!

Periode kunnen afsluiten

Ik heb mijn gevoelens over de zware jaren die ik achter de rug heb verwoord in een drietal gedichten en heb daarmee een periode af kunnen sluiten. Dit heeft veel rust en ruimte in mijn hoofd gecreeerd. Probeer eens je gevoelens te uiten in woorden of op een creatieve manier zoals in dichtvorm of schilderen. En kun je daar wat hulp bij gebruiken? Ik ben er voor jou!