“Het leven is een kwestie van geven en nemen” Hoe vaak wordt dat niet gezegd? Juist nu in de tijd van Corona wordt ons gevraagd om om anderen te letten en te helpen. Heel belangrijk , maar wat als de ander niet kan nemen?

 Is er een balans tussen jouw geven en nemen? Ik durf te zeggen dat 90% van de mensen hier NEE op zal antwoorden!

Nemen

We zijn niet gewend om te nemen of te ontvangen. Als we geven voelen we ons veiliger, we zijn dan van niemand afhankelijk. We hoeven niets terug te doen, ons niet schuldig te voelen. Maar dit is ook niet de strekking van nemen. Nemen betekent dat je je openstelt voor de hulp van anderen. Hier hoef je niet automatisch is voor terug te geven. Denk maar eens aan hoe jij je voelt als je iemand iets geeft en ziet dat dit  waardevol is voor die persoon. Wat doet het met jou als het in dankbaarheid wordt ontvangen? Juist, dan voel je je geweldig! Verwacht jij er dan direct een dienst voor terug? Ik denk het niet.

Balans

Wellicht vraag je je af wanneer is er dan een balans in geven en nemen?

“Als geven en nemen een natuurlijk proces wordt dan pas is er een balans en zul je groeien als persoon.”

Sterke vrouw

Ik was jarenlang alleen maar aan het geven, al zag ik dit zelf niet zo. Ik voelde me groot, sterk, onafhankelijk. En zo werd ik ook gezien door mijn omgeving en de buitenwereld. Een sterke vrouw die alles zelf kon, zo sterk dat mensen me zelfs niet durfden te benaderen om hulp aan te bieden. Ik kreeg vaak te horen dat ik zakelijk was en afstandelijk, dat snapte ik niet. Hoezo afstandelijk? Ik was er toch voor iedereen, ik nam ze alles uit handen, regelde alles en hielp daar waar ik kon. Ik vroeg er nooit wat voor terug…. Er werd mij gezegd probeer eens te ontvangen…  Maar ik wilde niet afhankelijk zijn, dus sloot ik me af voor hulp van anderen en deed ik alles, hoe lastig ook, alleen.

Levenslessen

En toen werd ik ziek en kon ik niets meer alleen…. Ik moest toen wel nemen en ik kon er niks voor teruggeven alleen maar dankbaarheid. Juist die dankbaarheid bleek genoeg voor mijn gevers. Zij deden alles uit liefde, waren blij dat ik de hulpvraag kon stellen en (eindelijk) openstond voor hun hulp. Hierdoor ontstond er een balans in de relatie tussen mijn gevers en mij. Balans in het geven en nemen.

Persoonlijke groei

Als persoon maakte ik vanaf dat moment een enorme groei door. Het woord “sterk” kreeg voor mij een totaal nieuwe betekenis. Een sterk persoon is niet iemand die alles zelf kan en alles alleen doet. Een sterk persoon is iemand die juist ook open staat voor de hulp van anderen, die zich kwetsbaar kan opstellen. Die kan geven maar ook kan nemen, zonder zich daar schuldig over te vullen.

Nu jij!

En nu jij! Ben jij een echte gever of kun je ook nemen? Hoe krijg jij de balans tussen geven en nemen? Wil jij groeien als persoon?

Ik heb een aantal eenvoudige oefeningen voor je die je makkelijk kunt inpassen in jouw leven.

Vraag ze hier aan!